U okviru ovog programa studenti na posljednjoj godini osnovnih studija, studenti magistarskih studija kao i mladi diplomci imaju priliku da obave praksu u prestižnim njemačkim kompanijama u trajanju od 3 do 6 mjeseci.

Kandidati ne mogu biti stariji od 30 godina i moraju imati vrlo dobro znanje njemačkog ili engleskog jezika.

U programu učestvuju njemačke firme iz različitih oblasti, kao što su: ekonomija, finansije, energetika, automobilska industrija, elektrotehnika, informatika, mediji/germanistika, projektni menadžment, zaštita okoline, arhitektura, građevina, poljoprivreda i druge. Cilj programa je da se studenti i apsolventi upoznaju sa organizacijom, poslovnim procesima i funkcionisanjem velikih i uspješnih kompanija u Njemačkoj, kako bi kasnije to znanje i iskustvo prenijeli kroz svoje buduće radno angažovanje u Crnoj Gori.

Program finansira Vlada SR Njemačke uz koordinaciju Odbora njemačke privrede za istočnu Evropu.

Program obezbjeđuje smještaj, putne troškove, zdravstveno osiguranje za vrijeme boravka u Njemačkoj i džeparac.

Prijave se mogu poslati od 1. oktobra do 31. oktobra isključivo online, putem web stranice www.stipendienprogramm.org .

Na navedenoj web stranici mogu se pronaći detaljnije informacije o uslovima programa stipendiranja. Za sva dodatna pitanja možete se obratiti rukovoditeljki programa Antje Müller na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. .

Vijest pogledajte ovdje.

Pitajte nas

NA VRH